Jak co roku na jesień ludzie tłumnie ruszają do lasu w poszukiwaniu smakowitych skarbów. Oprócz wysypu grzybów w tym czasie służby medyczne obserwują też wysyp zatruć. Czy zatrucie grzybami jest groźne? Jakie są pierwsze objawy i jak udzielić pierwszej pomocy?
Zapraszam do czytania.
Objawy zatrucia grzybami
Ten temat nie jest wcale tak oczywisty. Objawy zatrucia mogą być różne w zależności od rodzaju grzyba i ilości toksyny.
Najczęściej występują:
- nudności
- wymioty
- biegunka
- bóle brzucha
Przy ciężkich zatruciach mogą występować też: zaburzenia świadomości, pobudzenie, zaburzenia widzenia.
A jak szybko pojawiają się pierwsze objawy zatrucia grzybami? To też nie jest wcale takie oczywiste. Zazwyczaj to kwestia kilku godzin od spożycia grzybów, ale w niektórych przypadkach może upłynąć kilkanaście godzin, a nawet doba. W mojej praktyce kilkakrotnie widziałem tragiczne finały zatruć grzybami, gdy pierwsze objawy późno. Dlaczego tak się działo? Ponieważ pacjenci nie skojarzyli symptomów ze spożyciem grzybów i zgłaszali się po pomoc gdy ich stan był już bardzo poważny.
Zobacz:
- Kursy pierwszej pomocy Gdańsk
- Kursy pierwszej pomocy dla młodzieży
- Pierwsza pomoc dla przedszkolaków
- Szkolenie z pierwszej pomocy dla firm
Skutki zatrucia grzybami
Gdyby chodziło tylko o następstwa takie jak: bóle brzucha, czy biegunka, zatrucie grzybami właściwie zawsze miało by szczęśliwe zakończenie. Dlaczego tak nie jest? Ponieważ toksyny potrafią skutecznie uszkodzić nasze nerki i wątrobę. Dlatego nie wolno lekceważyć pierwszych objawów. Nawet jeśli jedliśmy grzyby z pewnego źródła. Współczesna medycyna potrafi czasowo zastąpić funkcję nerek i wątroby (dializa), ale ich uszkodzenie może być nieodwracalne. Komfort życia po takim zatruciu może być już znacznie mniejszy.
Pierwsza pomoc w zatruciu grzybami
Jeśli podejrzewasz zatrucie grzybami koniecznie zgłoś się na oddział ratunkowy. Lekarz w przychodni w tym przypadku nie będzie miał Ci wiele do zaoferowania.
- Wywołaj wymioty. Jeśli osoba jest przytomna i od spożycia grzybów nie minęło więcej niż godzina.
- Podawaj dużą ilość wody – aby rozcieńczyć toksyny. Może to też ułatwić wymioty
- Postaraj się zachować resztki grzybów ( jeśli to możliwe)
- Podawanie węgla aktywowanego. Tak! Można to zrobić, ale pamiętaj, że nie może to opóźniać transportu do szpitala. I najważniejsze! Aby takie działanie miało sens pacjent musi przyjąć dużo tego preparatu (przynajmniej pół opakowania)
A kiedy wezwać karetkę pogotowia? To już zależy od stanu pacjenta. Jeśli wystąpią objawy ciężkiego zatrucia, to zdecydowanie warto to zrobić. Wtedy liczy się czas, a z nami zawsze będzie szybciej niż taksówką. Podobnie jeśli do zatrucia doszło u dzieci, gdyż ich stan może szybciej się pogorszyć.
Czy wiesz jaki numer wybrać? Przeczytaj jak prowadzić rozmowę z dyspozytorem pogotowia.
Zatrucie grzybami u dzieci
Dzieci są szczególnie narażone na zatrucie grzybami. Objawy mogą być bardziej nasilone, a organizm dziecka szybciej będzie reagował na toksyny, nawet w mniejszych dawkach. Dlatego właśnie nie zaleca się dzieciom jedzenia grzybów.
Podobnie osoby starsze, kobiety w ciąży, oraz osoby z wrażliwym przewodem pokarmowym powinny zostać przy jedzeniu pieczarek 😉
Udzielając pierwszej pomocy dzieciom musisz pamiętać o kluczowych zasadach. Dokładniej opisałem je w artykule o resuscytacji krążeniowo-oddechowej u dzieci.
Czego nie robić udzielając pierwszej pomocy
W temacie udzielania pierwszej pomocy po zatruciu grzybami można znaleźć wiele wskazówek i metod działania. Niestety większość z nich nie została sprawdzona, nie ma prawa działać, a nawet może zaszkodzić.
- Nie podawaj mleka ani alkoholu – nie mają one udowodnionego wpływu na zmniejszenie wchłaniania toksyn.
- Nie czekaj, aż objawy ustąpią.
- Nie próbuj leczyć się samodzielnie. Oczywiście jeśli weźmiesz leki na ból żołądka , czy biegunkę to nic złego się nie stanie, ale nie opóźniaj wyprawy na oddział ratunkowy.
Mity na temat zatrucia grzybami
To kolejny „temat rzeka” Oto najciekawsze z nich:
“Wszystkie grzyby po ugotowaniu są bezpieczne” To mit. Nawet długie gotowanie nie pozbawi toksycznego działania mocno trujących grzybów.
“Grzyby trujące można rozpoznać po smaku” To mit. Niektóre trujące grzyby smakują podobnie dobrze jak jadalne grzyby (chociaż niektóre trujaki rzeczywiście mają gorzki smak)
“Objawy zatrucia zawsze pojawiają się natychmiast po spożyciu” To mit – zdarza się, że pojawiają się po kilkunastu godzinach, a nawet po kilku dniach.
“Wypity alkohol zwiększa odporność na zatrucie grzybami” To bzdura i to w dodatku bardzo szkodliwa w skutkach, gdyż jest dokładnie odwrotnie!!! ( borowik ponury, czernidlak pospolity)
Pamiętaj, że w przypadku zatrucia grzybami kluczowe jest szybkie działanie i profesjonalna pomoc medyczna. Zwłoka w tym przypadku może Cię kosztować utratę zdrowia, a nawet życia.
Lubisz zbierać grzyby? A może masz jakieś sprawdzone metody, aby uniknąć zatrucia?
Przeczytaj: